<< Vissza a hírekhez


Kezdőlap >> Hírek >> 2023. JÚLIUS 01. NAPJÁTÓL MEGSZŰNT AZ ÖNKORMÁNYZATOK HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI ALAPFELADATA

2023. JÚLIUS 01. NAPJÁTÓL MEGSZŰNT AZ ÖNKORMÁNYZATOK HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI ALAPFELADATA

2023-08-03 08:01:44

2023. JÚLIUS 01. NAPJÁTÓL MEGSZŰNT AZ ÖNKORMÁNYZATOK HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI ALAPFELADATA

Lakossági tájékoztatás
 

Tisztelt Derecskeiek!

Ezúton tájékoztatom Önöket, hogy 2023. július 01. fontos mérföldkő a magyar hulladékgazdálkodás történetében.  Ettől az időponttól számítva 35 évre a magyar állam által kiírt hulladékgazdálkodási koncessziós pályázat alapján a MOL Nyrt. az általa kijelölt MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt., mint Koncessziós Társaság végzi a magyarországi települési szilárdhulladék begyűjtését, valamint gondoskodik annak kezeléséről.

Környezetünk védelme szempontjából alapvető cél a minél nagyobb hulladékhasznosítás. A MOHU célja, hogy minél nagyobb részt hasznosítson újra a hulladékból. Magyarországon jelenleg a hulladékok mintegy felét egyszerűen lerakjuk, eltemetjük. Az Európai Unió előírása viszont az, hogy a tagállamokban 2035-re a lerakott hulladék aránya 10% legyen, vagyis az ötödére csökkenjen, ahogy az újrahasznosítás arányát is 65%-ra kell növelni a jelenlegi 32% helyett. Ez a helyes út, mert a hulladék érték.

Az új rendszer több téren is változásokat, szigorításokat hozott a hulladékgazdálkodás eddig kialakult, megszokott folyamatába.

A fenti időpontot követően a települési (lakossági) hulladék begyűjtése és elszállítása a Bihari Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft.- től újra visszakerült az A.K.S.D. Városgazdálkodási Kft.- hez, mint régiókoordinátori közreműködőhöz, mely Kft. településünkkel együtt negyven település hulladékgyűjtését, szállítását, illetve a létesítményüzemeltetést végzi.

 

A hulladék gyűjtése és kihelyezése, továbbá a hulladék elszállításának időpontja és gyakorisága változatlan marad. A szolgáltató kéri a lakosság közreműködését abban, hogy a hulladékgyűjtő edényzetek a szállítási napokon reggel 6.00 órára kerüljenek kihelyezésre tekintettel arra, hogy szállítási útvonalak időközben módosulhatnak.
 

Tájékoztatom továbbá Önöket, hogy a hulladékszállítással kapcsolatban továbbra is a Bihari Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyfélszolgálatán intézhetik a szolgáltatással kapcsolatos ügyeiket (elérhetőség: 4100 Berettyóújfalu, Oláh Zs. u. 1-1. sz., tel: +36 54 505-260, ingyenesen hívható 54-es körzetből: +36 80 204-849). Fontos, hogy a szolgáltatással kapcsolatos panaszaikat, észrevételeiket (törött hulladékgyűjtő edény, el nem szállított hulladékgyűjtő edény, stb) a fenti elérhetőségeken szükséges jelezni.
 

Derecske Város lakossága részére a háztartásokban keletkező hulladékok leadása az A.K.S.D. Városgazdálkodási Kft. által üzemeltetett lakossági Hulladékudvarban lehetséges.

A szolgáltató tájékoztatása alapján a hulladékgazdálkodásban beállt új változások miatt a hulladék udvarba leadható hulladékok fajtája és napi meghatározott mennyisége felől az A.K.S.D. Városgazdálkodási Kft. lakossági Hulladékudvarának elérhetőségén (4031 Debrecen, István út 136. sz., tel: +36 52 563-962) érdemes érdeklődni.

A beérkező személy maga helyezi el a különválogatott hulladékát típusonként a hulladékazonosító kódjával feliratozott konténerekbe vagy zsákba.
 

A hulladékudvar a háztartásokban képződő hulladékok befogadására szolgál.

A hulladékudvar megközelíthető gépjárművel (személygépkocsival, utánfutóval).

 

Csak hulladék fajtánként különválogatott, szennyeződésmentes hulladékot lehet elhelyezni a hulladék fajtánként feliratozott konténerekben, kizárólag lakossági mennyiségben.

A megadott napi mennyiség felett hulladékot az előírt szabályozás alapján nem fogad a hulladékudvar. A lakosság részéről szintén a fenti telephelyet kell keresni nagyobb mennyiségű hulladék elhelyezésével kapcsolatban.

Szeretnék továbbá tájékoztatást nyújtani arról, hogy a Derecskei Városgazdálkodási Nonprofit Kft. 4130 Derecske, Köztársaság út 90. szám alatti telephelyén hulladékgyűjtő zsák vásárolható, melyet ürítési napon a hulladékgyűjtő edény mellé szükséges kihelyezni és a szolgáltató elszállítja azt.
 

Tisztelettel: 

Rácz Anikó 
polgármester








Megosztás közösségi oldalakon
Derecske applikáció
kiadványok kép
kiadványok kép