<< Vissza a hírekhez


Kezdőlap >> Hírek >> Tájékoztatás - kóbor kutyák problémájával kapcsolatban

Tájékoztatás - kóbor kutyák problémájával kapcsolatban

2024-04-13 15:07:41

Tájékoztatás - kóbor kutyák problémájával kapcsolatban

Tisztelt Lakosság!

Az utóbbi időben egyre több és nagyobb visszhangot kapott kóbor kutyák problémájával kapcsolatban a következőkről tájékoztatom a derecskeieket, s elsősorban a kutyatulajdonosokat és kutyatartókat.

Derecske Város Önkormányzatának kiemelt célja, hogy a település közterületein a kóbor kutyák számát a lehető legkevesebbre minimalizálja.

Ugyan az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvény[1] (állatvédelmi törvény) értelmében a települési önkormányzat kötelező feladata a település belterületén a kóbor állatok befogása, a kóbor kutyák okozta probléma megelőzésében elsődlegesen (ha nem kizárólag!) a kutya tulajdonosa, illetve tartója tud hathatósan intézkedni azzal, hogy maradéktalanul betartja jogszabályi kötelezettségeit. S teszi ezt nemcsak azért, hogy állata jólétét biztosítsa, hanem azért is, hogy annak jogkövetkezményeit (pl.: pénzbírság, építési munka elvégzésére kötelezés stb.) megelőzze.

A jegyző – mint állatvédelmi hatóság – feladatainak ellátása során sajnos egyre gyakrabban tapasztalja, hogy a kutyát kikötve tartják (láncos kutya), és az állat nincs megjelölve elektronikus azonosítóval (transzponderrel, másnéven chippel). Számtalanszor előfordul, hogy az eb a közterületre kiszökik, és ott kóborolva veszélyt jelent ezzel a közterületen tartózkodókra, az ott közlekedőkre, és nem utolsó sorban magára az állatra is.

 

Az állatvédelmi törvény, valamint a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló kormányrendelet[2] rendelkezéseit betartva ezek a problémák elkerülhetők, megelőzhetők.

 

Melyek is ezek a szabályok?

A legfontosabbakról a következők szerint adok tájékoztatást:

  • Az állattartó köteles a jó gazda gondosságával eljárni, az állat fajának, fajtájának és élettani szükségleteinek megfelelő életfeltételekről gondoskodni.
  • Az állat életfeltételeinek kialakításánál tekintettel kell lenni annak korára, nemére és élettani állapotára. Biztosítani kell az egymásra veszélyt jelentő, egymást nyugtalanító állatok elkülönített tartását.
  • Az állattartónak gondoskodnia kell az állat igényeinek megfelelő rendszeres, de legalább napi egyszeri ellenőrzéséről.
  • Az állattartó gondoskodni köteles az állat megfelelő és biztonságos elhelyezéséről, szakszerű gondozásáról és szökésének megakadályozásáról.
  • Tilos kistestű ebet 10 m2-nél, közepes testű ebet 15 m2-nél, nagytestű ebet 20 m2-nél kisebb területen tartósan tartani, és tilos az ebet tartósan kikötve tartani.
  • Kötelező veszettség elleni védőoltást a kutyának évente beadatni, valamint az ebet transzponderrel (chippel) megjelöltetni.

 

Fontos!

Aki tevékenységével vagy mulasztásával az állatok védelmére, kíméletére vonatkozó jogszabályok vagy – amennyiben hatósági eljárás keretében határozat meghozatalára került sor a – hatósági határozat előírását megsérti vagy annak nem tesz eleget, magatartásának súlyához, ismétlődéséhez, és különösen az állatnak okozott sérelem jellegéhez, időtartamához igazodó mértékű állatvédelmi bírságot köteles fizetni.

Az állatvédelmi bírság összege igen magas, hiszen az állatvédelmi törvény 75.000 Ft-ban határozza meg az állatvédelmi bírság alapösszegét(!), melyet a különféle cselekmények esetére előírt szorzószámmal megszorozva kell megállapítani, s így a bírság végső összege a több millióforintot is elérheti. A bírság összegének megállapítása során az állatvédelmi hatóságnak mérlegelési jogköre nincs.

 

Kérem Önöket, ha úgy döntenek, hogy kutyát szeretnének tartani, azt felelős gazda módjára tegyék, s csak akkor fogadjanak magukhoz ebet, ha a tartásának megfelelő körülményeit is biztosítani tudják!

 

Tisztelettel:

 

Varsányiné dr. Antal Erzsébet

       Jegyző

 

[1] 1998. évi XXVIII. törvény

[2] 41/2010. (II. 26.) Korm. rendelet








Megosztás közösségi oldalakon
Derecske applikáció
kiadványok kép
kiadványok kép