<< Vissza a hírekhez


Kezdőlap >> Hírek >> Lakossági tájékoztatás

Lakossági tájékoztatás

2020-11-12 17:18:21

Lakossági tájékoztatás

Tisztelt Derecskei Lakosok!

A Miniszterelnök hétfői bejelentésével még szigorúbb intézkedések kerültek bevezetésre a koronavírus elleni védekezésben. 

A maszk viselésén túl csökkentenünk kell a találkozásaink számát, hogy lassítsuk a vírus terjedését, hogy védjük saját és embertársaink egészségét, ezáltal a jelentősen terhelt egészségügyi rendszer működése mindvégig helyt tudjon állni. 

Kérek mindenkit a 2020. november 11. napjától hatályba lépett rendszabályok önkéntes követésére:

https://magyarkozlony.hu/.../e35363d964683da1.../megtekintes

  • Este 8 órától reggel 5 óráig országos kijárási tilalom van érvényben. Ez alól mentesül az igazolt munkavégzés esete, illetve az egészségvédelmi cél. Kivétel továbbá a kutyasétáltatás a lakóhely 500 méteres körzetén belül. 
  • Az üzletekben az ott foglalkoztatottak kivételével tilos este 7 óra és reggel 5 óra közötti időben az üzletben, a lottózóban, valamint a nemzeti dohányboltban tartózkodni. Este 7 óra és reggel 5 óra között az üzlet, a lottózó, valamint a nemzeti dohánybolt köteles zárva tartani. Este 7 óra és reggel 5 óra között a gyógyszertár és az üzemanyagtöltő-állomás nyitva tarthat.
  • Tilos minden gyülekezés és csoportosulás.
  • Minden önkormányzati fenntartású intézményben megtesszük a szükséges intézkedéseket, bezár a Derecske Városi Sportcsarnok. A Derecske Városi Művelődési Központ- és Könyvtár újra nyitása pedig későbbi időpontban történik meg.
  • A Derecskei Városgazdálkodási Nonprofit Kft. által üzemeltetett üzemi konyha változatlanul, de még nagyobb körültekintéssel üzemel. A nevelési, oktatási intézmény dolgozóinak, illetve tanulóinak a kiszolgálása továbbra is a menzán történik. Az ételkiszállító autók pedig rendszeresen ózongenerátorozásra kerülnek.
  • Töröljük a városi rendezvényeket, az adventi eseményeket, a karácsonyi vásárt. 
  • A középiskola áttér az online oktatásra, a kollégium bezárja kapuit.
  • Az óvodai, bölcsődei, a szociális- és egészségügyi intézmények dolgozóit folyamatosan tesztelik majd. 
  • A vendéglátó üzletben az ott foglalkoztatottak kivételével, csak az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása idejére megengedett a tartózkodás. 
  • Esküvők csak a járványügyi szigorítások betartásával szervezhetők. 
  • Temetéseken maximum 50 személy lehet jelen. 
  • Magán és családi rendezvények (például születésnap) 10 főig megtarthatóak.

 

A tavasszal létrehozott városi információs vonal továbbra is rendelkezésükre áll. Kérem, hogy aki egyedül érzi magát vagy segítségre van szüksége, ezen a számon jelentkezzen: 

06 80 620 015

A 10 000 főnél nagyobb lakónépességű település belterületei, közterületei, illetve nyilvános helyei vonatkozásában a polgármesterek megkapták a felhatalmazást arra, hogy kötelezővé tegyék a maszkviselést. 

Ez alapján Derecskén a közterületeken jelenleg NEM kötelező a szájat és orrot eltakaró maszk viselése, de azzal sem követünk el hibát, ha mégis viseljük az utcán a maszkot.

A rendelkezések szigorúsága saját érdekünk, a fegyelmezett, felelősségteljes magatartás és az előírások betartása kulcsfontosságú mindannyiunk számára. 

A Kormány elrendelhet szigorúbb óvintézkedést, amennyiben nem csillapodik a megbetegedések száma. 

Azonban az élet nem korlátozható teljesen: munkába járunk, iskolába és óvodába visszük gyermekeinket, vásárolni megyünk a szükséges élelmiszerekért. Ezúton kérem, hogy a bevásárlásra ne családi, közösségi programként tekintsenek. Lehetőség szerint egyedül menjünk vásárolni, legkevesebb ideig tartózkodjunk az üzletekben, a bolti dolgozók védelme érdekében.

 

***

FONTOS INFORMÁCIÓ

 

Városunkban eddig összesen 25 koronavírussal fertőzöttről van tudomásunk, melyből jelenleg 11 fő aktív beteg, 14 gyógyultnak minősített.

A megbetegedett személyek korcsoport szerinti megoszlásáról elmondható, hogy gyakorlatilag minden korosztály érintett.

A fertőzés lefolyása az enyhétől a súlyos, kórházi ápolást is igénylő állapotig terjed, a tünetek pedig változatosak, olykor kifejezetten súlyosak. Leggyakoribb szövődmény a kórházi kezelést is igénylő tüdőgyulladás.

Halálesetről eddig szerencsére nincs tudomásunk.

Az esetszámokat illetően elkövetkezendőkben heti rendszerességgel fogunk tájékoztatással élni a lakosság felé.

***

 

Ha a következő 30 napban komolyan vesszük az előírásokat, helyesen hordjuk a maszkot, kerüljük a társas érintkezést, rendszeresen fertőtlenítünk, tartjuk a távolságot, akkor remélhetőleg a karácsonyt és az ünnepeket már nyugodtabb, biztonságosabb, önfeledtebb körülmények között tölthetjük egészségben. 

Vigyázzunk egymásra, vigyázzunk magunkra!

 

Bordán Szabolcs 

Polgármester

 








Megosztás közösségi oldalakon
Derecske applikáció
kiadványok kép
kiadványok kép