<< Vissza a hírekhez


Kezdőlap >> Hírek >> Lakossági tájékoztatás 2020. szeptember 4.

Lakossági tájékoztatás 2020. szeptember 4.

2020-09-04 11:57:47

Lakossági tájékoztatás 2020. szeptember 4.

TÁJÉKOZTATÁS

 

Tisztelt Lakosság!

 

Tájékoztatjuk Önöket, hogy sajnálatos módon Derecskén is megjelent a COVID-19 vírus, melynek fertőzöttsége igazolást nyert. 

 

A fertőzött személy(ek)* és családtagjai lakóhelyükön járványügyi megfigyelés alatt állnak, az illetékes hatóságok a szükséges óvintézkedéseket folyamatosan megteszik.

 

A településen megjelent fertőzöttség kapcsán szükségesnek tartjuk felhívni a figyelmet arra, hogy a vírus terjedésének lehetőségét a megfelelő óvintézkedések betartásával csökkenteni lehet:

 

Fontosnak tartjuk, hogy a lakosság tartsa be a maszk viselésére vonatkozó szabályokat, illetve az egymástól való 1,5 méteres szociális védőtávolságot tartsa meg. 

 

Az Önkormányzat továbbra sem szervez nagyobb létszámmal járó közösségi rendezvényeket. 

 

Továbbra is szükségesnek tartjuk a higiénés szabályok fokozott betartását: alapos szappanos kézmosást, vagy alkoholos kézfertőtlenítést, a köhögési etikett betartását, az arc érintésének elkerülését, valamint a felületek rendszeres alapos fertőtlenítését és a szellőztetést, mellyel a járványügyi kockázat tovább csökkenthető. 

 

Az Önkormányzat továbbra is végzi a közösségi terek, intézmények fertőtlenítését, illetve szükség esetén az ellátást igénylők ellátásáról is gondoskodik.

 

A koronavírus fertőzöttség tünetei közül legismertebbek a láz, a fáradtság és a száraz köhögés. 

 

Egyes betegeknél jelentkezhet izomfájdalom, orrdugulás, orrfolyás, torokfájás, hasmenés, légszomj. Emellett az új koronavírus fertőzés egyik jellegzetes tünete az íz- és szaglásérzékelés zavara, vagy elvesztése, mely sokszor az egyetlen tünet. 

 

Kérjük, hogy ha valaki a felsorolt tüneteket észleli magán kérjük, hogy mielőbb értesítse háziorvosát TELEFONON. Amennyiben a fertőzés gyanúja fennáll, az illetékes hatóságok megteszik a szükséges intézkedéseket, elvégzik a kontaktkutatást, és intézkednek a járványügyi megfigyelés elrendeléséről is. 

 

A járványügyi kivizsgálás jogszabályban meghatározott módon, a szakma szabályai szerint, szigorú előírások alapján történik, végrehajtásában járványügyi szakemberek vesznek részt.

 

Akiknél a kontakt kutatás alapján nem rendelt el a hatóság semmilyen intézkedést, azok nem jelentenek a fertőzés szempontjából veszélyt a társadalomra.

 

A vírushelyzet második hullámának aktuális helyzetéről folyamatos tájékoztatással leszünk a lakosság felé.

 

 

Derecske, 2020. szeptember 04.

 

Bordán Szabolcs 

polgármester

 

*A fertőzöttek létszámát illetően nem áll rendelkezésünkre egyelőre információ, csak a fertőzés ténye került igazolásra. 

 

 

 

 








Megosztás közösségi oldalakon
Derecske applikáció
kiadványok kép
kiadványok kép