<< Vissza a hírekhez


Kezdőlap >> Hírek >> Lakossági tájékoztatás (2021. április 28.)

Lakossági tájékoztatás (2021. április 28.)

2021-04-28 14:15:15

Lakossági tájékoztatás (2021. április 28.)

 

Tájékoztató

A mezőgazdasági fagykárok megelőzésére használt eszközök tűzvédelmi kérdéseiről

 

Az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII.5.) BM rendelet (a továbbiakban: OTSZ) 225. § (1) bekezdése szerint: „Ha jogszabály másként  nem rendelkezik, a lábon állónövényzet, tarló, növénytermesztéssel összefüggésben és a belterületi, valamint a külterületen lévő zártkerti ingatlanok használata során keletkezett hulladék szabadtéri égetése tilos.”

 

A gyümölcstermesztéssel foglalkozó gazdálkodók egyre szélesebb körben alkalmaznak olyan eszközöket (pl. füstgyertya, fagyvédő gyertya, stb.), melyek segítségével a mezőgazdasági fagykárok megelőzhetőek, csökkenthetőek. Ezen eszközök az alkalmazásuk során intenzív füstfejlesztéssel, vagy a nyílt láng erejével fejtik ki hatásukat.

 

Az OTSZ 225. § (1) bekezdésében szabályozott égetéssel kapcsolatos korlátozásainak hatálya nem terjed ki a fagykárok megelőzése érdekében alkalmazott eszközökre, azonban azok alkalmazása során is be kell tartani az alábbi alapvető tűzvédelmi szabályokat, az OTSZ 225/A. §-ának megfelelően:

 

(1) A szabadban történő tűzgyújtás, égetés során a tűz nem hagyható őrizetlenül, és veszély esetén, vagy ha az égetést befejezték, azt azonnal el kell oltani.

 

(2) Az   égetés   csak   úgy   végezhető,   hogy   az   a   környezetére   tűz-   és robbanásveszélyt ne jelentsen.

 

(3) Az égetés befejezése után a helyszínt gondosan át kell vizsgálni, és a parázslást, izzást – vízzel, földtakarással, kéziszerszámokkal – meg kell szüntetni.

 

Javasolt a fentiek szerint végzett tevékenységet előzetesen bejelenteni a helyszín szerint illetékes katasztrófavédelmi igazgatóság műveletirányító ügyelete vagy a legközelebbi hivatásos tűzoltó-parancsnokság részére, a fagykár-elhárítást végző személy közvetlen telefonos elérhetőségének megadásával.

 








Megosztás közösségi oldalakon
Derecske applikáció
kiadványok kép
kiadványok kép